11 години дейност в България: 5000 лекции + 60 доброволчески акции

11 години дейност в България: 5000 лекции + 60 доброволчески акции

11 години дейност в България: 5000 лекции + 60 доброволчески акции

В края на месец юни Новият Акропол отбеляза 11 години, откакто отвори врати в България. През тези единадесет години преодоляхме много трудности и изпитания и благодарение на благородното усилие на стотици доброволци успяхме да постигнем много от своите цели.

До своята годишнина отбелязахме общо 5711 проведени лекции като част от курсове, уъркшопи или семинари. И философията е на първо място в Новия Акропол. Защото не говорим за суха теория от прашасали книги, а напротив – за живата философия, която променя човешки съдби. Това е философията в действие, тази която ни учи как да прилагаме на практика в ежедневните си изпитания споделената мъдрост от Изтока и Запада, от древността и модерните времена.

Най-посещаван продължава да бъде „Курс по практическа философия и психология“, който трае по 4 месеца и се отваря няколко пъти годишно. Това е курс, който разглежда най-важните въпроси в живота ни – кой съм аз, от къде идвам и накъде отивам. Също толкова практичен, но разглеждащ специфично ораторското майсторство, е вторият по посещаемост курс „Практическа Реторика“, Той учи не само за това как да представим идеите си по най-разбираем начин за „публиката“ си, но ни разкрива тайната на общуването „сърце със сърце.“  Освен тези сред проведените 90 курса за личностно развитие са още курсове за креативност, singletasking, Емоционална интелигентност, умението да водим диалог и др.

Как прилагаме в действие? С доброволчество. За тези 10+1 години проведохме общо 64 големи акции с добра воля, сред които 21 екологични, 31 социални и 2 дарителски.

От 2010-та до сега всяка година провеждаме ежегодно пролетно почистване на парк "Борисова градина" в сътрудничество със Столична Община. От 2011-та година „преборваме“ вредния за кестеновите дървета молец, а през 2017-та Новият Акропол „осинови“ една от най-високите алеи на Витоша, като до този момент сме провели 6 работни дни в планината в сътрудничество с Природен парк „Витоша“, поддържайки и поправяйки дървените мостове.

Тридесет и един пъти посетихме дом за деца без родителска грижа с цел да се доближим до сърцата на децата и да допринесем за тяхната подготовка за живота, показвайки как ученето може да е забавно, колко интересно е да се шие, колко важно е да се познават знаците за движение по пътя и т.н. Не липсваха и игри, песни, танци, физически упражнения, изработване на мартенички или коледни картички.

И последна, но не по важност е културната сфера, в която са проведени 133 разнообразни творчески събития, ателиета и работилницитеатрални постановки и културни вечери развиващи въображение, изобретателност, чувство за красота и други качества, които водят човека към духовността.

Преди 11 години чехът Антонин Винклер имал една мечта – да пренесе в България „пламъка за търсене на познанието“ за себе си и за света. А днес по нашенски той в ролята си на директор на Новия Акропол в България води хорото, празнувайки годишнината ни. И както знаем, хорото край няма…  в доброволческата и философска верига на Новия Акропол има и ще има място за много нови участници!

Международна организация Новият Акропол е основана през 1957 г. в Аржентина от проф. Хорхе Ливрага. Към днешна дата тя съществува в над 60 държави  по света с над 18 000 доброволци. Освен центровете, където се провеждат лекции, съществуват и екипи за спешна помощ, театрални групи, издателски дейности, институт за бойни изкуства, екипи за екологична помощ и още доста други…, всички реализиращи активната философия, за която проф. Ливрага споделя: „Философията е музика, която се свири с душата. Тя не е просто едно трупане на знания и данни, а е една хармонична конструкция, която свързва нещата и им придава смисъл, изкачва ги до местата, където нещата имат смисъл, и невидима есенция изпълва сърцето ни.”

  • Сподели:

Предстоящи събития