Основател на Новия Акропол

Основател на Новия Акропол

Основател на Новия Акропол

Хорхе Анхел Ливрага Рици е философ, историк, хуманист, основател и първи президент на Международна организация „Новият Акропол“, която днес присъства в над 50 държави по целия свят.

Хорхе Ливрага посвещава живота си на създаването на нов еклектичен хуманизъм, който да направи възможно обединението на значимите философки учения на Изтока и Запада. Той развива методология за образование на младите хора, която да им помогне да открият в тези учения основни ключове за смисъла на съществуването и съдбата на човечеството, както и да се научат да се изправят дейно и смело пред промените в света.


КРАТКА БИОГРАФИЯ

Професор Хорхе Анхел Ливрага Рици е роден през 1930 г. в Буенос Айрес, в семейство от италиански произход, като получава италианско гражданство през 1975 г. Специализира медицина на Древна Индия към департамента Адяр, част от Теософското общество в Индия. Получава бакалавърска степен по история на изкуството и философията в университета в Буенос Айрес. По същото време работи под напътствията на Ч. Джинараджадаса и Н. Шри Рам, президенти на Световното теософско общество.

През 1957 г. основава школа по философия, в класическия смисъл, която по-късно става известна под името Международна организация „Новият Акропол“. Отдава останалата част от живота си да насърчава това „духовно приключение“, доизграждайки го с големи усилия, вложени в преподаване и научни изследвания, както и в мениджърска работа за отваряне на нови центрове – в началото в Западна Европа и Америка, а от 1977 г. също и в Източна Европа, Азия, Африка и Океания.

Умира в Мадрид през 1991 г.


ОТЛИЧИЯ

Като признание за работата му, през 1976 г. Хорхе Анхел Ливрага е награден с „Кръста на Париж“ в областта на изкуството, науката и литературата и е приет за член на Академия „Буркхарт“. През 1951 г. печели първо място в националния конкурс за поезия на Аржентина.

Той отдава живота си в служба на хуманистичния идеал, който днес ни вдъхновява и мотивира. След смъртта си, оставя цялото си имущество на нашата организация – къщата, в която е отраснал и личната си колекция от предмети на изкуството, която понастоящем е превърната в музейна изложба.

 


ТВОРЧЕСТВО

Хорхе Анхел Ливрага публикува редица проучвания за древните култури и цивилизации, романи, философски есета и размисли за съвременния свят, както и множество статии.

Един от водещите принципи в творбите му е да предава знания и философия, които да бъдат достъпни за възможно най-широка аудитория. Затова и една значителна част от неговата интелектуална работа се състои от курсове и лекции, засягащи широк кръг теми, но винаги обединени от една обща идея – нуждата да се събуди индивидуалното съзнание във всяко човешко същество.


ИЗДАДЕНИ ТВОРБИ

  • „Анкор – последният принц на Атлантида“ – новела, проследяваща периода непосредствено преди потъването на остров Посейдонис, който, според Платон, е последната останка от Атлантида
  • „Алхимикът“ – историческа новела, посветена на Джордано Бруно
  • „Тива“ – историческо и философско есе за Древен Египет
  • „Елементали – духовете на природата“ – синтез на старото знание за невидимия свят
  • „Театър на мистерията. Трагедия“ – есе за мистичните корени на театъра в Класическа Гърция и неговата пречистваща роля
  • „Магия, религия и наука за XXI век“ – 6 тома, в които проф. Ливрага изследва широк кръг от теми и предлага решения, основани на практическата философия
  • Сподели: